Kakaokooperativen som Svend Michelsen Chokolade handlar med omfattas av de internationella Fairtrade-reglerna.
Det innebär bland annat att kakaoproducenter får en minimibetalning för sina varor och en Fairtrade-bonus som de kan använda för att investera i att modernisera sitt jordbruk och förbättra sina odlingsmetoder.
Men vilken verklig betydelse har det för kakaoproducenter att vara organiserade i Fairtrade?
När du som konsument köper vår Fairtrade-märkta choklad vet du att alla inblandade länkar i vår värdekedja är certifierade av FLOCERT.
FLOCERT är inte en del av Fairtrade, utan snarare en oberoende organisation som certifierar och kontrollerar Fairtrade-standarden och även ett antal andra sociala, handels- och miljömässiga standarder och uppförandekoder.
Svend Michelsen Chokolade certifierades första gången 2016 och omcertifierades flera gånger, senast 2023.
Du kan läsa mer om FLOCERT här.
Kakaoproducenterna i kooperativet får en betalning för sina bönor, vilket antingen är ett så kallat minimipris eller marknadspriset, om det är högre än minimipriset.
Minimipriset sätts för alla certifierade varor av Fairtrade och återspeglar det pris som en produkt kan produceras till lönsamt. Det kan variera från land till land och uppdateras kontinuerligt.
Minimipriset är således det pris som producenterna åtminstone kan vara säkra på att få för sin kakao, även om marknadspriset skulle falla. De kan också vara säkra på att de kan försörja sig på att sälja sin kakao, vilket inte alltid är fallet. På så sätt garanteras de alltid minimipriset, som höjdes med 20 % år 2019, från 2 000 USD per ton kakao till 2 400 USD.
Fairtrade-märkningen är det enda etiska märkningssystemet som använder fasta minimipriser. Nuvarande minimipriser för både Fairtrade-kakao och andra Fairtrade-varor är alltid offentligt tillgängliga och kan ses här.
Utöver betalningen för bönorna får kooperativet en premie per ton kakao. Denna premium fastställs av Fairtrade, liksom minimipriset, och är 10 % av minimipriset, dvs. för närvarande 240 USD per ton kakao.
Avräkningen av kakaobönorna i förhållande till bönornas vikt kontrolleras av FLOCERT, som är Fairtrades oberoende certifieringsenhet. Alla kooperativ som omfattas av Fairtrade-reglerna måste upprätta en noggrann plan för hur de ska använda sin Fairtrade-premium.
Kooperativens redovisningssiffror måste också löpande kunna dokumentera hur deras Fairtrade-premium har använts i förhållande till den plan som har fastställts.
Den aktuella premien för både Fairtrade-kakao och andra Fairtrade-varor är alltid offentligt tillgänglig och kan ses här.
Som en del av certifieringen och den löpande uppföljningen ställs krav på att alla länkar i värdekedjan, från kakaoproducent till slutdistributör, ska uppfylla ett antal standarder för hållbar produktion.
Detta gäller såväl miljö som arbetsförhållanden. Till exempel måste alla erbjuda en rättvis lön och goda hälso- och säkerhetsförhållanden till alla anställda. Fairtrade erbjuder även rådgivning genom nätverket av andra certifierade producenter för vidareutbildning, ekonomisk rådgivning och marknadsutveckling.
Läs mer om Fairtrade på fairtrade.se.
Din varukorg är tom.